4 Kasım 2015 Çarşamba

Ahsen - Arzu Kök

AHSEN

Rifat Kaya imzalı kitabı elinize aldığınızda öncelikle adı cezbediyor sizi, düşündürüyor. Ahsen ne demek acaba diye düşünüyorsunuz. Önce isim olarak çok kullanıldığı için şairin bir zamanlar âşık olduğu bir bayan gibi düşünüyordunuz. Ki belki de öyledir. Zira bilemezsiniz şairin iç dünyasını. “Ahsen”  Arapça kökenli bir sözcük olup “en güzel, mükemmel, harika” anlamlarına gelmektedir, üstelik Kur-an’da da geçmektedir. Anlamı böylesine güzel bir sözcük kitaba adını vermiş bu durumda. Adının verdiği derin düşüncülerle başlıyorsunuz okumaya kitabı.

“Kelam ağlasın, gönül sızlasın
Elvan elvan canlar dağlansın” 

Dizeleri ile karşılıyor kitap sizi ve ilk ipuçlarını veriyor size. Zamanla, sesle ve soyut kavramlarla bir iletişimin sizi beklediğini anlıyorsunuz. Şairin yaşamdan özümsediklerinin mısralara aktarılmış sureti duruyor karşınızda. Bir kalıba uymayan şiirler. Adeta yeni bir yapıda oluşturulmuş şiirler. Hece deseniz hece değil, aruz deseniz aruz değil, serbest deseniz o da değil. Yeni, yepyeni bir üslup. 

“Sendeki akıl ondaki değil mi
Sen kulsan o hakkın kulu değil mi
Allah sana verdi ona vermez mi
Çok bilmiş gramına göre konuş”

Şair yaşadığı çağda, insana ve toplumlara kasteden olgu ve olaylara eğiliyor. Tanıklık ederken, itirazını da yükseltiyor. Zaman zaman sertleşiyor meramını anlatmak adına. Ancak insanlık adına, insandan yana olmak adına yapıyor. Sonuçta insandan yana şiirler çıkıyor ortaya. Yaşadığı toplumun bir bireyi olarak, sevinçlerini, sıkıntılarını paylaştığı milletin sorunlarını dile getirmeyi bilmiş. Şiirlerde adalet kavramının önemine inanmış bir şairin feryadı var. 

“Ustura yarası sevda saklı zulamda
Kor ateşi köz-köz çileli bağrımda”

Dizelerinden anlaşıldığı gibi sevgi de, aşk da var şiirlerde. Aşk duygusunun oluşturduğu heyecanı da aynı güzellikte yansıtmayı bilmiş şairimiz. Ama bunun yanında varlık sebebimiz ve en önemli değerimiz Allah sevgisini de aynı oranda, hatta kimi yerde çok daha güzel ifade etmeyi de bilmiş. Buram buram sevgi kokuyor kimi şiirler ve ferahlatıyor içini insanın.

Rifat Kaya, şiirlerini kitaplaştırarak anlamlı bir iş yapmış. Yarınlara bugünün güzellikleri yanında çirkinliklerini de emanet ediyor ki ileride ders almayı bilsin insanlar. Bu anlamda tebrik ediyorum kendisini. Rifat Kaya çok da mütevazi bir insan. Bir kitap yazmış olmak değiştirmemiş onu. Doğallığını, samimiyetini, insanlığını bırakmamış kenara ki bunlar onun güzel yerlerde olması gereğinin göstergesi bir yerde. “Her insan kendi yolağındaki gücüyle ad yapar” der adeta. 

Kitabı okumanızı öneriyorum. Şiirler arasında bir seyahat iyi gelecektir size diyor ve sözlerimi Rifat Kaya’nın AHSEN kitabından onu anlatan bir dörtlükle sonlandırıyorum.

“Savaşım kendimle
Savaşım nefsimle
İçimde bir volkan var
Ataşı derinde”

Arzu Kök

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder